Een bronzen urn

Ik maar urnen van keramiek en van brons. Beide materialen zijn prachtig om mee te werken. De twee materialen zijn compleet anders waardoor je soms juist kiest voor brons en soms juist voor keramiek. Een bronzen urn heeft een heel andere uitstraling. Brons is een materiaal wat bestand is tegen weersinvloeden en dus ideaal voor urnen die buiten geplaatst worden. Maar ook binnen is een bronzen urn prachtig.

Tijdens het maken van een urn houdt ik klanten middels foto’s op de hoogte van de werkzaamheden zodat men het hele proces kan volgen. Ik krijg eigenlijk altijd wel van klanten te horen dat ze geen idee hadden welke handelingen er bij komen kijken. Een bronzen urn is arbeidsintensief, het is een prachtig ambachtelijk proces met veel stappen. Juist dit ambachtelijke vind ik erg mooi om te doen. Om een beeld te schetsen van de werkzaamheden die er bij komen kijken bij het maken van een bronzen urn vertel ik in dit artikel daar meer over.

De urn

urn brons hart handen

Deze urn is gemaakt voor een kind. een hand van de vader en van de moeder dragen het hart. Zijn lievelingsknuffel ligt op het hart.

Cire Perdue

Voor het maken van een bronzen urn werk ik volgens de cire perdue methode ofwel de verloren was methode. Deze methode heet zo omdat het wasmodel gedurende het proces verloren gaat.

Het begin, de mallen, het wasmodel.

De urn is opgebouwd met een aantal onderdelen. De handen, het hart en de kikker. Deze drie worden eerst los van elkaar gemaakt.

Voor de handen maak ik een mal van de handen van de nabestaanden. In deze situatie een hand van de vader en een hand van de moeder. Ik maak gebruik van een huidvriendelijke siliconen omdat dit heel veel details geeft.

Voor het maken van deze mal is het belangrijk dat de handen in de juiste positie staan. Om dit te bereiken pak ik een hart van klei in het formaat van het uiteindelijke hart. Met een spiegel erbij zoek ik samen met de mensen naar de juiste houding. Deze moeten ze dan vrij lang in positie houden zodat ik de handen kan insmeren met siliconen en er daarna een steun mal van gips omheen maak. Dit is een belangrijk moment want de kwaliteit van de mal is van grote invloed op het eind resultaat. Als de mal klaar is gebruik deze om een was model te maken.

Voor het hart heb ik een aantal mallen van gips in verschillend formaat. Deze gebruik ik om een hart van was te maken.

Voor het kikkertje van deze bronzen urn heeft de knuffel model gezeten. Knuffel kikker heb ik in de juiste positie op een hart van klei gelegd zodat ik hem mooi kon naboetseren.

Aankanalen

Als het hart, de handen en kikker klaar zijn in was controleer ik alles, kijk of de positie klopt. Als alles klopt dan kan ik beginnen met het aankanalen. Ik maak giet en ontluchtingskanalen aan elk was model. Dit is een tijdrovende klus die precies moet gebeuren. De wijze waarop de kanalen zijn geplaatst bepalen hoe het brons later zin weg vindt in de mal. Zijn de kanalen niet juist geplaatst dan kunnen er fouten optreden zoals luchtbellen.

De gietmal

Als de wasmodellen helemaal goed zijn dan wordt er een dunne laag gietmassa over gespoten om zo te zorgen dat alle details goed uitkomen. Daarna wordt het geheel in een bak geplaatst en wordt het helemaal gevuld met gietmassa, een mengsel van gips en toeslag. De mal gaat in een oven om de was eruit te smelten en de mal volledig droog te maken. Als er nog vocht in de mal zit dan zal ze kapot springen tijdens het gieten van brons.

Uitkappen en afwerken

Na het gieten wordt het beeld uitgekapt uit de mal. De giet en ontluchtingskanalen zitten er nog aan. Deze worden eraf geslepen en het beeld kan volledig worden afgewerkt. De losse delen worden samengevoegd en het beeld wordt op kleur gebracht. Er zijn verschillende patina`s waardoor er verschillende kleuren kunnen mogelijk zijn.Wilt u meer informatie over een bronzen urn neem dat contact op via het contact formulier of per telefoon.

Hier enkele voorbeelden van bronzen urnen:

Handafdruk in brons Urn hart met handen en roos