U bent een dierbare verloren en u heeft het gevoel alsof u nog iets voor de overledene wilt doen. U voelt zich machteloos na het verlies en uw verdriet heeft nog geen plekje gekregen. Zelf een urn maken voor de overledene is dan voor veel mensen vaak een mooie ondersteuning, ongeacht in welke fase van het rouwproces u zich ook mag bevinden.

Een persoonlijke urn

Ik ben Astrid Bosveld en sinds 2008 maak ik in mijn atelier in Valkenswaard persoonlijke urnen van keramiek en brons. Maar omdat ik merkte dat het bij sommige mensen het rouwproces ondersteunt, kunt u in mijn atelier ook zelf een urn maken.

Ervaring met boetseren is niet nodig, zelf een urn maken gaat bij de meeste mensen na wat oefenen heel natuurlijk. En ook als het wat moeilijker blijkt te zijn ben ik er om te helpen. Met mijn betrokkenheid kunnen mensen in mijn informele atelier zelf een vorm aan hun verdriet geven, terwijl er alle ruimte is voor het delen van anekdotes en herinneringen aan de overledene. Naast een helpende hand met het boetseren ben ik ook een vertrouwd luisterend oor.

“Tijdens het ziekteproces van mijn man was er zoveel waar we geen enkele invloed op hadden… Er was veel zorg in huis en alles ging ontzettend snel, ik voelde me compleet machteloos. Nu ik zelf een urn voor hem maak, geeft me dat het gevoel dat ik toch nog iets voor hem kan doen. Ik voel me nu sterk genoeg om het laatste stukje zelf af te ronden.”

Zelf een urn maken

Wilt u zelf een urn maken? Dan plannen we een eerste dag waarbij we twee dagdelen aan de urn zullen werken. Tijdens die dag wordt eerst uitgebreid besproken wat u zou willen maken en wat de beste aanpak daarvoor is. Daarna gaan we de rest van de dag boetseren, de lunch is hierbij inbegrepen.

Vaak merk ik dat mensen als ze met boetseren beginnen wat onwennig en voorzichtig zijn. Dat ze steunen op mijn kennis en ervaring. Gaandeweg ontstaat er meer zelfvertrouwen en gaan ze steeds meer zelf doen, dat vind ik altijd erg mooi om te zien.

Na een dag van boetseren is er nog een extra dag nodig om de urn af te maken en te glazuren. Tussen het boetseren en de tweede dag voor afwerking en glazuren zit altijd wat tijd. Dit komt omdat de urn moet drogen en gebakken moet worden.

Voorbeelden van urnen

Het kan zijn dat u al precies weet wat u wilt maken als u aan de slag gaat met het maken van een eigen urn. Mocht u nu nog geen idee hebben, dan kunt u zich laten inspireren door de voorbeelden op deze website of u kunt zich door mij laten adviseren. Vraag gerust naar de mogelijkheden, want er kan vaak veel meer dan u denkt.

Hieronder staan wat foto’s die zijn gemaakt tijdens het zelf maken van een urn. Voor deze urn is het favoriete speeltje van een overleden hond uitvergroot nagemaakt.

Wilt u meer informatie over het zelf maken van een urn? Neem dan gerust contact met me op, dat kan zowel telefonisch als via het contactformulier.