handafdruk in brons

Een laatste handdruk in brons

Een jonge vrouw belde mij, haar opa was overleden en lag opgebaard thuis. Ze had met haar oma gesproken over de mogelijkheid om een handdruk van oma met opa te laten maken in brons. Dit sprak oma aan en zo geschiedde.

Daar opa thuis opgebaard lag konden we in alle rust, omringt met familie een siliconen mal maken van beide handen. Vanuit deze mal wordt het was model gemaakt. Het wasmodel krijgt gietkanalen en er wordt een gietmal voor het brons van gemaakt. Meer over het proces van bronsgieren vindt je hier.

De handen zijn geplaatst op een bronzen sokkel die tevens dient als as houder voor een symbolische hoeveelheid as.

Replica van de handdruk in gips

Enkele familie leden wilden ook graag een replica van de handen. Van een siliconen mal zijn enkele afgietsels te maken, afhankelijk van de soort siliconen. Voor een afdruk op huid is een speciale siliconen nodig. Dit siliconen is iets kwetsbaarder waardoor het aantal afdrukken wat beperkter is. De gipsafdrukken zijn gepatineerd met een brons patina.


replica handafdruk in gips
gipsen replica

Een handdruk in brons wordt vaker gevraagd. Uiteraard is het veel eenvoudiger dit bij leven te doen maar dan staan we er meestal niet bij stil. Heel begrijpelijk en logisch. Gelukkig is het wel mogelijk om een goede afdruk te maken als iemand is opgebaard. De handen worden goed ingesmeerd met vaseline zodat de mal goed los komt. Daarna wordt er een doek gelegd onder de handen om zo te voorkomen dat er siliconen of gips wordt geknoeid op de kleding. De siliconen wordt aangebracht met een special spuit wat het knoeien beperkt en zeer goede resultaten geeft. Als het siliconen is stevig genoeg is dan wordt er een steunmal van gips omheen gezet.

Meer weten? dan neem gerust contact op.