Urn met gouden tattoo

urn bladgoud tattoo
urn klaar

Een prachtige urn met gouden tattoo

Voor deze urn is gekozen voor een strakke vorm met helder blauw galzuur. De afbeelding op de urn is geïnspireerd op een tatoeage van de overledene.

In het eerste gesprek gaven de ouders van deze jonge vrouw aan dat ze een eenvoudige urn wilde met een strakke vormgeving. Hun dochter had een tatoeage op haar arm en zij wilde graag dat deze terug zou komen op de urn maar liever niet in het zwart. Een afbeelding op een urn is immers anders dan een tatoeage op een arm.

Tijdens het gesprek lieten ze mij een klein mini schilderij zien in prachtig helder blauw en zilveren onder kleuren. Werkelijk sprankelend en krachtig van kleur. We spraken af dat ik zou gaan zoeken naar een glazuur wat deze sfeer zou benaderen.

Glazuur

Glazuren voor keramiek zijn een vak apart. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en evenzoveel factoren die van invloed zijn op een glazuur. Voor mijn werk stel ik regelmatig zelf een glazuur samen maar ook maak ik gebruik van glazuren zoals ik ze vind bij de groothandel. En al is de samenstelling van een glazuur hetzelfde dat wil nog niet zeggen dat het eind resultaat ook steeds hetzelfde is. Of de oven vol staat of dat er maar 1 enkel ding in staat heeft al invloed. Ook maakt het uit of hetgeen geglazuurd wordt boven of onderin de oven staat. Als ik op zoek ben naar een glazuur maak ik regelmatig een reeks test tegeltjes.

Zo ook deze keer. Ik heb verschillende kwast glazuren getest en deze onderling in verschillende verhoudingen gemengd. Het resultaat heb ik naar mijn klanten gestuurd zodat ze aan de hand van de tegeltjes konden kiezen welk glazuur het zou worden.

De tatoeage

Zoals gezegd was de wens om de tatoeage niet in het zwart uit te werken, dat zou te zwaar worden. Uiteindelijk is er gekozen om de tatoeage in reliëf op de urn te leggen en na het glazuren te beleggen met 23,75 krt bladgoud.