Abstracte monumentale urn

Abstracte monumentale urn

Een bijzonder abstracte monumentale urn voor een jonge adolescent.

Het was de wens van de ouders om een urn te laten maken die er niet zou uitzien als een urn maar als een abstract beeld. Ze wilden het in de woonkamer zetten maar wilde niet dat direct duidelijk zou zijn dat de urn van hun zoon in de woonkamer staat.

Vanuit de gesprekken ben ik in mijn atelier aan het ontwerpen gegaan en gaandeweg werd de vorm steeds duidelijker. Zoals altijd was er tijdens het maken van de urn veel contact met de nabestaanden. Deze familie woonde redelijk dicht bij mijn atelier en zo was er de mogelijkheid om verschillende keren te komen kijken naar de vorderingen in het werk.

Werkwijze:

Bij klei kun je kiezen om iets massief op te bouwen of direct hol op te bouwen. Uiteindelijk moet het hol zijn dus hol opbouwen heeft dan een voordeel. Voor een dergelijke abstracte vorm bouw ik echter liever massief op. Dit heeft als voordeel dat ik veel vrijer kan werken. Ik kan tussentijds veel makkelijker de vorm veranderen en aanpassen.

In deze situatie is het zo geweest dat de nabestaande verschillende keren zijn komen kijken en in alle rust hebben gekeken of de vorm is zoals zij voor ogen hadden. Ik kon dus vrij makkelijk direct wijzigingen aanbrengen. Op deze manier is het dus echt een mooie samenwerking.

De ene zijde van de urn is ruw afgewerkt terwijl aan de andere zijde uit de ruwe achtergrond een zachte vorm naar voren komt. Symbool voor hun zoon die zich volop aan het ontplooien was. Het geheel heeft een krachtige en monumentale uitstraling.