Vrachtwagen urn

Een vrachtwagen urn

Deze bijzondere vrachtwagen urn is voor een Chaufeur. Het kleine vrachtwagentje is een replica van zijn eigen vrachtwagen. Of ik deze in keramiek kan namaken op een formaat dat de volledige as erin kan.

Een project waar veel bij komt kijken. Allereerst het boetseren van de vrachtwagen, op schaal met zoveel mogelijk de details. Het drogen van het werkstuk nam enkele weken tijd. Te snel drogen geeft risico op barsten.

Na de eerste keer bakken is de vrachtwagen urn volledig met de hand beschilderd met glazuur. Alleen de belettering en de lijnen aan de zijkant zijn niet geschilderd. Voor de rode lijnen is een transfer gemaakt met de zeefdruk techniek. Voor de ramen is een digitale print zeefdruk gebruikt. Na de glazuur stook zijn de transfers aangebracht en is de vrachtwagen voor een derde maal in de oven gegaan.

Het hele proces heeft een jaar in beslag genomen. Ik heb diverse proefstroken gemaakt om tot de juiste kleur glazuur te komen. Voor de belettering heb ik eerst transfers laten maken door een ander bedrijf en deze getest op een proef tegel. De resultaten vielen tegen, het rood was niet echt rood. Daarop heb ik mij samen met mijn partner verdiept in het zeefdrukken. Een techniek die ook kan worden toegepast op transfer vellen voor keramiek. Het resultaat is veel beter, het rood is nu het juiste rood.

Soms neemt het maken van een urn meer tijd in beslag dan vooraf ingeschat. Vaak heeft dat ermee te maken dat de kleuren van de glazuren niet juist zijn en ik moet zoeken naar de beste kleuren. Soms ook kom ik geheel nieuwe zaken tegen waarvoor een oplossing gezocht moet worden zoals bij deze vrachtwagen urn waarbij de transfers geen goed resultaat gaven. Het eindresultaat is waar het om gaat, dit moet naar wens zijn.

Hieronder een foto impressie van het maken van deze vrachtwagen urn.Kijk hier voor nog een voorbeeld van een zeer persoonlijke urn