Urn met bloemen

urn met bloemen

Urn met bloemen

Een kleurrijke dame, daar hoort een kleurrijke urn bij, deze urn met bloemen past er volledig bij.

In mijn atelier zijn een vader en zijn twee volwassen kinderen. De dochter verteld over haar moeder. ‘Ma was een zeer energieke en kleurrijke vrouw die positief in het leven stond’. Ze laat me de foto’s zien van haar moeder. Inderdaad, de energie spat er vanaf!

Gedrieën hebben ze nagedacht over de urn en ze zijn tot een ontwerp gekomen. De urn moet een cilinder zijn, haast industrieel van ontwerp. Uit de cilinder komt een weelde aan bloemen. Het idee is dat er in de cilinder een explosie heeft plaatsgevonden waardoor de cilinder is opengebarsten. Ma liet zich niet in een hokje plaatsen nog haar vrijheid inperken. Dit moet symbolisch terug komen in de urn en ze willen zelf de urn maken. Vraag van de dochter is of hetgeen ze willen maken ook mogelijk is gezien een andere kunstenaar hen verteld had dat het te moeilijk zou zijn.

Ik vind het idee prachtig, eenvoudig zal het niet zijn, maar als je niet probeert dan zul je nooit weten of het kan. De bloemen zullen kwetsbaar zijn dus dat vraagt aandacht. We spreken af eraan te beginnen om te zien waar deze uitdaging ons brengt.

De urn maken

We maken een nieuwe afspraak om te werken aan deze urn met bloemen. Een volle dag werken we gezamenlijk aan de urn. Met veel liefde en geduld maken broer en zus de bloemen. Vader werkt liever aan de cilinder met mijn hulp. Gaandeweg de dag komen er steeds meer details. De meegebrachte bos bloemen dient ter inspiratie. Als de bloemen en de cilinder klaar zijn worden de bloemen bevestigd aan de cilinder. Het is zoeken naar een mooie compositie en zorgvuldig samenvoegen van de kwetsbare bloemen aan de cilinder. Aan het eind van de dag staat er een cilinder met heel veel bloemen.

Een dergelijk werkstuk bestaat uit veel delen die samengevoegd worden. Het verschil in dikte in de klei bij de verschillende delen geeft een risico op barsten tijdens het drogen. Ik dek het geheel af onder plastic zodat het langzaam kan drogen. Een ander risico is dat de bloemen bezwijken onder hun eigen gewicht zolang het geheel niet gebakken is. Om dit te voorkomen leg ik de urn op haar kant. Na enkele weken kan het geheel gebakken worden met goed resultaat.

We spreken opnieuw af om de urn te glazuren. Tijdens het glazuren is het glazuur nog pastel kleurig, na de stook komen de kleuren volledig tot haar recht.

Met veel liefde en geduld is door deze vader met zijn kinderen de urn voor zijn vrouw, hun moeder gemaakt. Voor mij ieder keer weer een bijzondere ervaring om mensen te mogen ondersteunen bij het maken van een urn. Meer uitleg over het zelf maken van een urn vind je hier