Urn Aapie

speciale urn

Urn Aapie

Urn Aapie, een bijzondere urn. Voor deze urn werd ik benaderd door een man met de vraag of ik een knuffel kon na boetseren. Zijn handen moesten de knuffel vasthouden. Uiteraard kan dat.

De knuffel had hij aan zijn partner gegeven tijdens de lange tijden dat ze in het ziekenhuis moest verblijven. Hij was zo vaak als mogelijk bij zijn partner aanwezig maar voor de momenten waarop dat niet ging zocht hij naar een vervanger. De vervanger werd Aapie. Aapie, een lieve vrolijke rondbuikige aap vertegenwoordigde de man. Op deze wijze was ze toch niet helemaal alleen in het ziekenhuis.

Van knuffel naar urn

Nu wilde hij graag dat Aapie de as-houder werd waarbij hij zijn handen er koesterend omheen zijn. Ik heb een mal gemaakt van de handen van meneer en heb daarna Aapie model laten zitten in m’n atelier. Doordat Aapie een tijd bij mij was kon ik hem van alle kanten goed bekijken en dus zo perfect in klei zetten. Om ook de kleur goed te laten gelijken heb ik verschillende kleuren uit getest op proef tegeltjes.

Aapie is massief geboetseerd in klei waarna hij hol is gemaakt van binnen. Daarna zijn de handen van klei vastgemaakt aan Aapie en is het geheel gebakken. Met verschillende glazuren is het geheel mooi op kleur gebracht.