Duo urn

duo urn

Duo urn

Deze duo urn is ontworpen door de echtgenoot na het overlijden van zijn partner. Meneer nam contact op met mij en vertelde dat hij een heel eigen ontwerp had gemaakt voor een urn voor zijn vrouw en dat hij er een duo urn van wilde maken zodat in de toekomst, na zijn overlijden hij naast zijn vrouw komt te staan. De vraag was of ik het geheel kon uitwerken.

Meneer had een aantal zeer duidelijke schetsen gemaakt in kleur. In de urn zit veel symboliek verwerkt die voor hem van waarde zijn. Hij wilde de urn graag buiten plaatsen.  De urn is gebakken en geglazuurd op zeer hoge temperatuur. Hierdoor trekt de scherf dicht waardoor het vrijwel waterdicht is. Ook het  glazuur beschermt tegen vocht.

De vormgeving en de kleur zijn erg dicht bij de schetsen gekomen wat werkelijk prachtig is. Het is bijzonder om een ontwerp van een klant te mogen uitwerken.

Keramiek urn buiten

Voor een urn die buiten geplaatst wordt gaat mijn voorkeur niet uit naar keramiek maar naar brons. Dit heeft alles met ons klimaat te maken. Brons is vele malen minder kwetsbaar en kan honderden jaren zonder problemen buiten staan.

Het gevaar bij keramiek zit hem in twee dingen. Keramiek is poreus waardoor bij vochtig weer het vocht in de scherf trekt. Als er daarna een periode van vorst optreed zet het vocht uit en zal barsten en breuk veroorzaken. Dit is te voorkomen door de klei op zeer hoge temperatuur te bakken. De klei gaat dan sinteren, als het waren enigszins versmelten, en wordt waterdicht. Ook een goede glazuurlaag geeft bescherming. Echter kan ik hier nooit enige garantie op geven.

Een ander gevaar schuilt in ruige weersomstandigheden met bijvoorbeeld flinke hagelstenen. Ons klimaat kent buien met hagelstenen ter grote van pingpong balletjes. Deze kunnen enorme schade aanrichten en hoe stevig je keramiek ook is, het blijft breekbaar.

Indien men toch kiest voor een urn van keramiek om buiten te plaatsen kan ik zoals gezegd geen garanties geven. Men kan uiteraard wel informeren bij de eigen verzekeraar of de urn verzekerd kan worden tegen schade door weersomstandigheden.